Drzewa wiśniowe znane były już w czasach prehistorycznych na Środkowym Wschodzie. W Europie rozpowszechnili je starożytni Rzymianie. W Polsce wiśnie uprawia się od X wieku. Rosną w umiarkowanej strefie klimatycznej na całym świecie, ale najliczniej we wschodniej Azji. W Japonii, nazywanej krainą kwitnącej wiśni, hoduje się głównie gatunki ozdobne. Ani w Japonii, ani w Chinach…
Tag: Kuchnia polska
Desery
Akoholowy deser
by Teresa • • 0 Comments
Łosoś
Łosoś w krewetkowym sosie
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 2,20kg łososia 0,40kg krewetek 0,5kg porów 0,30kg cebuli 0,10l. oleju 0,30l. śmietany koperek Sposób przyrządzenia: Pory i cebulę pokroić w plasterki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Położyć na nich dzwonki łososia posypać koperkiem i zapiec. Sos spod łososia przetrzeć dodać krewetki, zagotować, dodać śmietanę i resztę koperku.
Porady i Ciekawostki
Sery włoskie
by marek • • 0 Comments
Włochy to kolejny europejski kraj „serem słynący”. Oto kilka gatunków sera produkowanego w tym śródziemnomorskim kraju. Gorgonzola – to ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch z regionu Lombardia . Mascarpone – ser pochodzacy z północnych Włoch z Lombardii . Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco. Kiedyś był wytwarzany…