Składniki:
- 2 żółtka
- kostka masła
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag mąki krupczatki
- żółtko rozbite z wodą (pół na pół)
- gruby cukier kryształ
Składniki:
Składniki: 175 g masła pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru szczypta soli 3 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 szklanki mąki 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką. Następnie dodać cukier, szczute soli oraz żółtka. Dodać jeszcze śmietanę oraz kilka kropel aromatu. Całość dokładnie zagnieść. Powstałe ciasto owinąć…
Składniki: 15 dag mąki 10 dag masła migdały białko sól śmietana Sposób wykonania : Mąkę utrzeć razem z masłem, cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodać śmietanę ,delikatnie połączyć. Wylać ciasto na brytfannę, posmarować białkiem i posypać posiekanymi migdałami.
Składniki: 3 szkl. mąki kostka masła 1 ½ szkl cukru pudru 3 żółtka jabłka 3 białka ½ szkl. cukru pudru tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółkła oraz cukier. Całość dokładnie wyroić po czym powstałe ciasto owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym…