Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasteczka na święta

Składniki:

  • 175 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Sposób wykonania:

  1. Masło posiekać razem z mąką.
    Następnie dodać cukier, szczute soli oraz żółtka.
    Dodać jeszcze śmietanę oraz kilka kropel aromatu.
    Całość dokładnie zagnieść.
    Powstałe ciasto owinąć folią aluminiową i odstawić na 2 godziny.
    Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykroić z niego ciasteczka za pomocą foremek.
    Ułożyć ciastka na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni przez około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *