Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche z kawałkami jabłek i bitą śmietaną

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • kostka masła
  • 1 ½ szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • jabłka
  • 3 białka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:

    1. Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółkła oraz cukier.
      Całość dokładnie wyroić po czym powstałe ciasto owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
      Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko i pokroić w plastry, które ułożyć w formie wysmarowanej oliwą, tak aby nachodziły na siebie.
      Następnie ułożyć na wierzchu kawałki jabłek, jeden obok drugiej.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
      W miedzy czasie białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
      Po 40 minutach pieczenia udekorować ciasto kleksami bitej śmietany i ponownie wstawić do piekarnika aby piana mogą się zarumienić.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *