Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Luksusowe kruche ciasteczka

 

Składniki:

 

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 4/5 kostki masła
  • 10 dag cukru pudru
  • ugotowane na twardo żółtko
  • 25 ml koniaku
  • filiżanka orzechów

Sposób wykonania:
Do żółtka dodać alkohol i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
Następnie orzechy zarumienić na rozgrzanej suchej patelni po czym drobno je posiekać.
Masło posiekać razem z mąką i dodać masę żółtkową oraz orzechy.
Całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto.
Uformować z niego wałeczki, które owinąć w papier do pieczenia i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie ułożyć ciastka na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *