Składniki: 15 dkg owoców kminku 2,5 dkg owoców kopru włoskiego 1,5 dkg owoców kolendry 1 dkg anyżu skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny 10 dkg cukru 50 ml wody 2,5 l wódki czystej Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalać wódką na 2 miesiące. Co kilka dni potrząsać naczyniem. Cukier wymieszać z wodą,…
Tag: koper włoski
Warzywa
Pieczony koper włoski z masłem czosnkowym i wermutem
by Anerite • • 0 Comments
Bardzo szybkie danie. Jest lekkie w smaku i świetnie pasuje do każdego mięsa lub ryby. Składniki: • 3 duże główki włoskiego kopru, • ząbek czosnku drobno posiekany, • 3 duże łyżki masła, • ok. pół l. wermutu, można użyć białego wina, • sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 225 C. Oczyścić koper odkrawając…
Wieprzowina
Duszona pieczeń wieprzowa w białym winie z czosnkiem, włoskim koprem i rozmarynem
by Anerite • • 1 Comment
Wstęp: Przygotowanie wieprzowiny do pieczenia wg tego przepisu zajmuje 5 min. przed wstawieniem do piekarnika, więc jest szybko i łatwo, jest niezwykle lekka, świeża i smaczna. Również duszenie pieczeni jest przeciwieństwem zwykłej pieczeni i wytwarza się naturalny, dobry sos z połączenia soków pieczeni i wina. Składniki: • 1,5 kg najlepszego pieczeniowego mięsa wieprzowego bez kości…