Składniki: 1 kg truskawek 20 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Wodę z dodatkiem cukru doprowadzić do wrzenia. W między czasie oczyścić truskawki, po czym wrzucić je na wrzątek. Ponownie zagotować po czym przełożyć do słoików. Pasteryzować około 15 minut.
Tag: kompot
Listy
Pianka z brzoskwiniami
by Justyna Przybysławska • • 0 Comments
Składniki: 8 suszonych brzoskwiń 8 moreli z kompotu 5 surowych białek ¾ szkl. cukru pudru łyżka cukru pudru do posypania ½ szkl. deserowego białego wina masło Sposób wykonania: Suszone brzoskwinie zalać winem po czym dolać tyle wody aby owoce były przykryte. Gotować do miękkości moreli po czym przetrzeć je przez sito. Następnie białka z dodatkiem…
Listy
Deser piankowy z morelami
by Agnieszka Zblewska • • 0 Comments
Składniki: 8 suszonych moreli 8 moreli z kompotu 5 surowych białek ¾ szkl. cukru pudru łyżka cukru pudru do posypania ½ szkl. deserowego białego wina masło Sposób wykonania: Suszone morele zalać winem po czym dolać tyle wody aby owoce były przykryte. Gotować do miękkości moreli po czym przetrzeć je przez sito. Następnie białka z dodatkiem…
Koktajle i Shake
Kompot z suszonych owoców
by Nikola Dobrzeniecka • • 0 Comments
Składniki: 25 dag suszonych jabłek 25 dag suszonych śliwek 25 dag suszonych moreli 25 dag suszonych gruszek 8 fig 2 łyżki miodu lipowego 3 goździki kawałek cynamonu skórka z pomarańczy Sposób wykonania: Wszystkie owoce zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Wówczas dodać miód, cynamon,…
Koktajle i Shake
Kompot z jabłek
by Aleksandra Janowicz • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kawałek cynamonu 12 goździków Sposób wykonania: Jabłek nie obierać tylko dobrze umyć, po czym pokroić je w plastry, które włożyć do garnka i zalać 2,5 l wody. Wrzucić jeszcze goździki oraz cynamon i gotować. Gdy woda zacznie wrzeć wymieszać jabłka i przykryć je pokrywką. Gotować jeszcze…