Składniki: 50 dag suszonych śliwek, jabłek i gruszek 5 łyżek cukru skórka otarta z 1 cytryny 1 kawałek cynamonu (2cm) Sposób wykonania: Suszone owoce wrzucić do rondelka. Zalać je 2 litrami wody i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jeszcze cukier, cynamon oraz skórkę z cytryny. Postawić na małym ogniu i gotować około 20 minut.
Tag: kompot
Listy
Kompot z suszonych śliwek i fig
by Kazik Dembowski • • 0 Comments
Składniki: 25 dag śliwek suszonych bez pestek 25 dag fig 2 łyżki cukru laska cynamonu sok i skórka z cytryny Sposób wykonania: Śliwki zalać wodą tak aby zostały przykryte. Następnie dodać laskę cynamonu oraz cukier. Całość dostawić na noc. Następnego dnia ugotować. W między czasie figi również zalać wodą i ugotować z dodatkiem soku i…
Listy
Kompot śliwkowy Ani
by Anna Kasprzyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg śliwek 50 dag cukru odrobina kwasku cytrynowego 0,5 l wody Sposób wykonania: Ze śliwek wydrążyć pestki po czym połówki wrzucić do słoika. Następnie wodę zagotować razem z cukrem, gdy cukier się rozpuści i woda zacznie gęstnieć, zalać nią owoce. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Listy
Kompot morelowy Ani
by Anna Kasprzyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg moreli 50 dag cukru 0,4 l wody Sposób wykonania: Z moreli usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, które wrzucić do słoików. Następnie wodę zagotować razem z cukrem, gdy cukier się rozpuści i woda zacznie gęstnieć, zalać nią owoce. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Listy
Kompot truskawkowy Marzeny
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg. truskawek 5 łyżek cukru 2 litry wody Przygotowanie: Wodę gotujemy. Truskawki myjemy i dodajemy do gotującej się wody. Zagotowujemy wodę z truskawkami. Na koniec dodajemy cukier, mieszamy. Podajemy ciepły. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad