Składniki: 1 kg wieprzowiny 800 g kiszonej kapusty 2 cebule 1 szkl śmietany 1 łyżka mąki Ząbek czosnku 2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę obsmażyć na rozgrzanym smalcu po czym wrzucić do niej mięso pokrojone w kostkę. Wyrzucić jeszcze posiekany czosnek, paprykę, kminek oraz sól.…
Tag: kminek
Listy
Marynata do mięs z grilla z octem winnym
by Ewelina Ptak • • 0 Comments
Składniki: 1/3 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka oleju 1 łyżeczka nasion kopru szczypta mielonego ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować w blenderze. Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.
Listy
Przekąska z ziaren ciecierzycy
by Weronika Poseł • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg ciecierzycy konserwowanej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego chili szczypta mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: Ciecierzycę z puszki wypłukać, osuszyć. W misce wymieszać z oliwą, dodać pozostałe składniki. Ziarna obsączyć z nadmiaru oliwy, wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Prażyć w…
Listy
Soczysty filet z sandacza z pikantną posypką
by Olga Górka • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg filetów z sandacza ze skórą 1 łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki mielonego oregano 2 łyżki masła szczypta mielonego kminku sól, pieprz sok z limonki Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na nim ułożyć porcję ryby skórą do dołu. Każdy posypać chili, oregano, sól i pieprz.…
Listy
Łazanki z kapustą i kminkiem
by Jan Dworakowski • • 0 Comments
Składniki łazanki 1 kg kapusty 2 cebule 3 łyżki masła pół łyżeczki kminku pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym zalać woda i ugotować. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać ją do odcedzonej kapusty. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu jeszcze przez około 20…