Składniki: ½ mąki 2 jajka ½ szklani maku 4 łyżki miodu garść rodzynek i orzechów 4 łyżki słodkiej śmietany sól Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać odorbinę wody. Całość dokałdnie zagnieść na twarde ciasto. Rozwałkować je i pokroić na kluseczki. Ugotować je w osolonej wodzie. W między czasie mak sparzyć wrzątkiem a potem…
Tag: kluski
Listy
Kluski z makiem
by Justyna Nawrat • • 0 Comments
Listy
Kluski grysikowe
by Kamila Pasich • • 0 Comments
Listy
Kluski francuskie
by Agata Mróz • • 0 Comments
Składniki: 2 jajka 3-4 dag mąki 3 dag masła sól Sposób wykonania: Masło, żółtka i szczyptę soli utrzeć ze sobą, wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę oraz mąkę. Delikatnie połączyć. Z powstałą masę kłaść łyżeczką na rozgrzaną wodę. Gotować do miękkości.