Składniki: op. mrożonego szpinaku 30 dag twarogu 2 jajka 1 szkl. mąki sól oliwa start żółty ser ketchup Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić po czym dodać do niego rozgnieciony twaróg, jajka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Gdyby ciasto wszyło za rzadkie dodać jeszcze odrobinę mąki. Następnie wodę doprowadzić do wrzenia z…
Tag: kluseczki
Kasze i Kuskus
Kluski z kaszy manny
by Natalia Zachara • • 0 Comments
Dodatki
Kluski do gulaszu
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg mąki 4 jajka 5dkg masła 4 łyżki mleka sól do smaku Sposób przyrządzenia: Do miski wbij całe jajka dodaj masło i szczyptę soli, wszystko dokładnie zmiksuj. Cały czas dokładając stopniowo mąkę. Na koniec dodaj mleko ,dokładnie wymieszaj. W dużym garnku ugotuj wodę, drewnianą łyżką formuj kluseczki. Gotuj 3-4 minuty aż kluseczki wypłyną.…
Węgry
Kluseczki węgierskie
by Klara Czekaj • • 0 Comments
Składniki: 1/2szkl. mąki 1 jajko szczypta soli Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wyrobić aby powstało twarde ciasto, które odstawić na 15 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków. Rozwałkować każdy tworząc wałeczek na desce skropionej wodą. Następnie odrywać małe kawałeczki i wrzucać je na osolony wrzątek.…
Półmięsne
Smażone kiełbaski z kluseczkami francuskimi pychota
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 2 ulubione małe kiełbaski bekon lub szynka 15 dkg małych pieczarek ½ puszki fasoli w sosie pomidorowym oliwa z oliwek Kluseczki francuskie: 1 łyżka tłuszczu 2 łyżki wody 3 łyżki mąki 3 jajka szczypta soli Sposób przyrządzenia Kluseczki francuskie: Rozetrzeć masło w makutrze, przesiać mąkę. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Do masła wlewać…