Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kiełbasy

Kiełbasa z dzika

Jeżeli dzik ważył 72 kg to trybówki powinno być 36 kg. Do tego 1/3 podgardla.
Przyprawy:

  • peklosól – 36 x 9g
  • sól kuchenna—36 x 9g
  • pieprz czarny – 36 x 2g
  • ziele angielskie – 36 x 0.5g (zmielone)
  • majeranek – 36 x 1g
  • gałka muszkatołowa – 36 x 0.5g
  • pieprz ziołowy – 36 x 2g
  • papryka ostra – 36 x 0.5g
  • papryka słodka – 36 x 0.5g
  • czosnek – 36 x 5 ząbków
  • jałowiec – 36 x 1 kulka (zmielona)
  • jedna butelka maggi 0.25 l.

Mooja kiełbaska

Ja swoją kiełbaskę robię już od paru lat zawsze wieprzowo-wołową na 10 kg wieprzowiny 2-3kg wołowiny wieprzowinę mielę z sitkiem o średnicy oczek 8-13 mm tak po połowie natomiast wołowinę 2do3 razy z sitkiem o oczkach 3 mm. Kiedyś mięso nie peklowałem(i też była dobra) teraz staram się zapeklować chociaż na kilkanaście godzin Pekluję peklowitem z solą pół na pół (2 dkg)1 łyżkę płaską na 1 kilogram mięsa , peklowitu może być mniej a soli więcej ,ale zawsze w proporcji do kg mięsa, sól najlepiej warzona. Czosnku różnie ale na 15 kilo około 11ząbków w zależności od wielkości. Na tą ilość mięsa daję około 20g.w czasie wyrabiania dodaję 2-3 szklanki przegotowanej chłodnej wody dodaję też trochę przyprawy do zup tak to nie pomyłka widziałem jak doprawiał tak zawodowy masarz po nabiciu w jelita wieszam na noc żeby obeschła i osadziła się i wędzę po uwędzeniu studzę a następnie wkładam do weków i zagotowuję jest wtedy według mnie i nie tylko o wiele smaczniejsza i w zasadzie to wszystko.

Kiełbasa Pawła

Na początku chciałem wszystkich miłośników kuchni zachęcić do domowego wyrobu wędlin. Doskonałą rozrywka na działkę lub w domu. Musimy spełnić kilka warunków potrzebna będzie maszynka do mielenia mięsa dwa sitka o przekroju oczek 5 i 10mm. Lejek do kiełbasy stolnica do wyrobienia masy, wędzarka.