Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawy

Kawa na jajecznej masie

Składniki: 2 żółtka jajek 2 łyżki brązowego cukru 20 ml koniaku 1/8 litra mocnej, lekko słodzonej kawy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z koniakiem i cukrem. Gdy składniki się połączą i powstanie gładka masa, przełożyć ją do filiżanek. Każdą uzupełnić kawą.

Mrożona kawa na upały

Składniki: 10 dkg zmielonej ulubionej kawy ½ litra mleka 10 dkg cukru 1 szklanka śmietany kremówki Sposób przyrządzenia: Kawę zaparzyć wrzącym mlekiem/ nie gotować /. Cukier rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dodać do kawy, delikatnie wymieszać i wystudzić. Dodać ½ szklanki śmietany i wstawić do zamrażalnika na około 5 godzin. Masę kawową od czasu do…