Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: karp

Karp gotowany w warzywach z sosem sojowym

Składniki: 1 średni karp 60 dkg małych ziemniaczków 1 marchewka 1/3 szklanki sosu sojowego 5 łyżek cukru   Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić i pokroić w małe dzwonka. Ziemniaki i marchewkę obrać. Zagotować ¾ litra wody. Do garnka z wrzącą wodą wrzucić ziemniaki pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojone dzwonka karpia, gotować na małym ogniu. Wsypać…

Złoty smażony karp

Składniki karp ½ kostki masła 2 jajka  2 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej   sól pieprz Sposób wykonania: Karpia oczyścić i pokroić na mniejsze porcje, które oprószyć solą i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie obtoczyć je w mące, roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej, Smażyć z obu stron na złoty…

Karp duszony w piwie

Składniki: 1 kg karpia 2 cebule 1 marchewka 3 łyżki masła ½ l ciemnego piwa 10 dag suszonego piernika 2 goździki sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać marchewkę startą na tarce. Chwilę trzymać na ogniu po czym dodać karpia pokrojonego na kawałki. Doprawić…

Pieczony karp w śmietanie

Składniki: 1 kg karpia 40 g tłuszczu 1/8 l śmietany 80 g chrzanu sól cukier 3 łyżeczki octu3% Sposób wykonania: Karpia  oczyścić po czym skropić octem i oprószyć solą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać go roztopionym tłuszczem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około  50 minut. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Gdy karp…