Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapusta

Sałatka z kapusty i ananasa

Składniki: główka kapusty pekińskiej 3-4 plastry ananasa z puszki Sos: łyżka chrzanu 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, ananasa pokroić w kostkę. Następnie chrzan wymieszać z majonezem oraz jogurtem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać do pozostałych składników.

Sałatka z kapusty i cykorii

Składniki: kapusta pekińska cykoria cebula świeży ogórek sałatkowy natka pietruszki Sos: łyżka majonezu pojemnik jogurtu naturalnego cukier pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę, cykorię, natkę pietruszki i cebulę posiekać a ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie składniki podane na sos połączyć ze sobą i polać sałatkę.

Sałatka z kapusty i rodzynek

Składniki: średniej wielkości główka czerwonej kapusty cebula duże winne jabłko sok z połowy pomarańczy 2 łyżki rodzynek olej słonecznikowy cukier sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, cebulę posiekać a jabłko zetrzeć na tarce. Skropić olejem  sokiem pomarańczowym. Doprawić do smaku solą oraz cukrem i posypać rodzynkami.

Sałatka Marzeny

Składniki: 50 dag kapusty białej 3-4 plastry ananasa z puszki 4 suszone morele 2 suszone figi 4 łyżki majonezu posiekana zielenina pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, ananasy pokroić w kostkę a morele i figi na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając majonez i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatka z kapusty ze śmietaną

Składniki: główka młodej kapusty szklanka śmietany jabłko mała cebulka natka pietruszki łyżka soku z cytryny cukier sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, jabłko zetrzeć na tarze a cebule i natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie śmietanę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny i polać sałatkę.