Składniki: 4 filety 1 cebula kilka ogórków konserwowych kilka marynowanych grzybków mały słoiczek kaparów 1 cytryna pieprz Sposób wykonania: Śledzie pokroić w drobną kostkę po czym ułożyć je na środku talerza. Cebulę, grzyby i kapary również drobno pokroić i ułożyć wokół śledzia. Oprószyć całość pieprzem i udekorować plasterkami cytryny.
Tag: kapary
Listy
Jajka faszerowane awokado i kaparami
by Anna Jacek • • 0 Comments
Składniki: 10 ugotowanych na twardo jajek 2 duże dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki zgniecionego w prasce czosnku 2 łyżki drobno posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku 1 łyżki rozgniecionych widelcem kaparów szczypta płatków chili Sposób wykonania: Awokado przekroić, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Do miąższu dodać sok z cytryny, czosnek,…
Listy
Sos kaparowy do ryb
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki bulionu rybnego 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 2 łyżki kaparów sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić, dodać zimny bulion rybny, doprowadzić do wrzenia, dodać kapary i przyprawy. Sos podczas podgrzewania należy cały czas mieszać.
Listy
Placki ziemniaczane z rybą i kaparami
by Kamila Pasich • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków ½ kg filetów z tilapii 1 ½ łyżki kaparów szczypior z 5 dymek sok z cytryny sos tabasco 2 jajka 4 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać pokrojoną w kawałki rybę, drobno posiekany szczypiorek, kapary i jajka .Doprawić do…
Listy
Marynowane kapary
by Pola Krasnodębska • • 0 Comments
Składniki: ½ kg kaparów 2 szkl octu winnego 10 dag cukru kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka goździków ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Kapary zalać 1 litrem wrzątku po czym gotować je przez około 10 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do słoików. Następnie ocet winny wymieszać z cukrem, pieprzem, zielem, goździkami…