Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapary

Śledzie z ogórkiem, grzybami i kaparami

Składniki: 4 filety 1 cebula kilka ogórków konserwowych kilka marynowanych grzybków mały słoiczek kaparów 1 cytryna pieprz Sposób wykonania: Śledzie pokroić w drobną kostkę po czym ułożyć je na środku talerza. Cebulę, grzyby i kapary również drobno pokroić i ułożyć wokół śledzia. Oprószyć całość pieprzem i udekorować plasterkami cytryny.

Jajka faszerowane awokado i kaparami

Składniki: 10 ugotowanych na twardo jajek 2 duże dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki zgniecionego w prasce czosnku 2 łyżki drobno posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku 1 łyżki rozgniecionych widelcem kaparów szczypta płatków chili   Sposób wykonania: Awokado przekroić, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Do miąższu dodać sok z cytryny, czosnek,…

Sos kaparowy do ryb

Składniki: 2 szklanki bulionu rybnego 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 2 łyżki kaparów sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić, dodać zimny bulion rybny, doprowadzić do wrzenia, dodać kapary i przyprawy. Sos podczas podgrzewania należy cały czas mieszać.

Placki ziemniaczane z rybą i kaparami

Składniki: 1 kg ziemniaków ½ kg filetów z tilapii 1 ½ łyżki  kaparów szczypior z 5 dymek sok z cytryny sos tabasco 2 jajka 4 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać  pokrojoną w kawałki rybę, drobno posiekany szczypiorek, kapary i jajka .Doprawić do…

Marynowane kapary

Składniki: ½ kg kaparów 2 szkl octu winnego 10 dag cukru kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka goździków ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Kapary zalać 1 litrem wrzątku po czym gotować je przez około 10 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do słoików. Następnie ocet winny wymieszać z cukrem, pieprzem, zielem, goździkami…