Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kakao

Murzynek pani Wandy (babka kakaowa)

Składniki: 4 łyżki stołowe kakao, pół szklanki wody, kostka margaryny, olejek rumowy, 2 szklanki cukru. Sposób przyrządzenia: Połączyć wszystkie składniki, zagotować, odlać pół szklanki na polewę. Pozostałą masę wystudzić i do zimnej dodać 2 szklanki maki, 4 cale jajka i mały proszek do pieczenia. Masę dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Formę do babki wysmarować…

Czekolada własnej roboty

Składniki: • 1 kostka masła • 1/4 kg mleka w proszku • 1i 1/2 szklanki cukru • 3 czubate łyżki kakao • orzechy (dowolna ilość) • mniej niż 1/2 szklanki mleka • oliwa z oliwek • *zapach arakowy (można bez zapachu) • *spirytus lub koniak (można bez alkoholu) Sposób przyrządzenia: Masło, cukier i mleko podgrzać…

Czekoladowe kokosanki

Składniki: 1) Ciasto: • 2 jajka • 25 dag masła lub margaryny • 20 dag cukru • 1 łyżki kakao • aromat rumowy • 15 dag wiórków kokosowych • 25 dag mąki • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • tłuszcz do wysmarowania blachy 2) Dekoracja: • 25 dag cukru pudru • 1 łyżki kakao •…

Tort biszkoptowy z migdałami

Składniki:

• 8 dag mąki pszennej
• 3 dag mączki ziemniaczanej
• 2 łyżki kakao
• 7 jajek
• 5 dag mielonych migdałów
• 8 dag cukru
• szczypta soli
krem
• 2/3 szklanki mleka
• 3 łyżki mąki
• 30 dag masła
• 10 dag cukru
• kieliszek brandy
• tarta czekolada
• migdały do dekoracji

Murzynek z kokosami

Składniki na ciasto: 1. 1 ½ szklanki cukru 2. 3 łyżki kakao 3. 1 kostka margaryny 4. ½ szklanki zimnej wody 5. 2 szklanki mąki 6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7. 5 jajek Sposób przyrządzenia: Cukier i kakao wymieszać z wodą dodać margaryne i zagotować.Jak wystygnie dodac mąke i proszek ,5 żółtek.Na koniec piane.…