Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kakao

Tort miś

Składniki:
Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 14 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 4,5 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 250g margaryny
  • 7 łyżek cukru
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 0,5 op. cukru wanilinowego

Blok kakaowy Halinki

Składniki: 1koska.margaryny 1paczka mleka w proszku 1paczka rodzynek(zaparzyć) 4 paczki herbatników 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao   0,5 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Wodę, margarynę, cukier, kakao wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować przez 2 minuty mieszając, przestudzić. Wsypać mleko w proszku i rozetrzeć dodać pokruszone herbatniki i rodzynki wymieszać i wylać na…

Czekoladowo migdałowe wafle

Składniki: 1 opakowanie wafli andrutów słodkie migdały Masa czekoladowa: 1 opakowanie mleka w proszku 1 margaryna 2 torebki cukru waniliowego 2 szklanki cukru 1/2 szklanka wody 6 łyżek kakao  Sposób przyrządzenia:  Migdały zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić, obrać ze skórki, posiekać nożem. Przygotować masę czekoladową. Wszystkie składniki (z wyjątkiem mleka w proszku) wymieszać w rondlu,…

Ciasto kakaowe z kokosem

Składniki: Ciasto: 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g cukru 250g margaryny 5 jajek 4 łyżki śmietany 4 łyżki kakao Posypka: 150g kokosu 120g cukru 90g masła 2-3 łyżki mleka Sposób przyrządzenia: Dokładnie utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę oraz kakao. Z białek ubić pianę i…

Murzynek Klaudii

Mała porcja 1 margaryna, 3 łyżki kakao, półtora szklanki cukru – zagotować 5 minut, dodać 3 łyżki wody 1 cukier waniliowy Po zagotowaniu odlać trochę tych składników jako polewę do ciasta (lub zrobić własną)do kubka i po upieczeniu ciasta podgrzać ponownie, a następnie polać nią ciasto. Po ostygnięciu dodać: 3 żółtka (z białek ubić śmietanę)…