
Składniki:
- 1 kaczka (ok. 2,5 kg)
- oliwa
- majeranek, czosnek, pieprz, sól.
Farsz:
- 10 dkg kiełbasy myśliwskiej
- 10 dkg szynki
- 1/3 szklanki prażonych orzechów nerkowca
- rozgotowany ryż
- 1 jajko

Składniki: młoda kaczka o wadze około 2 kg 2 czerstwe bułki 2 jajka 10 dag cielęciny 15 dag wątróbek drobiowych 1 kiszony ogórek oliwa 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Sposób przyrządzenia: Rozmrożoną kaczkę umyć i opalić. Luzujemy kaczkę i formujemy prostokątny płat mięsa ze skórą. Nacieramy go solą, pieprzem i majerankiem. Luzowanie tylko brzmi…
O przyrządzaniu wszelkiego ptactwa domowego i dzikiego (z książek kucharskich i poradników dla ziemian). Wszelkie ptactwo domowe powinno być rżnięte kilku dniami, a przynajmniej na noc przed użyciem. Kurom przerzyna się gardło aż do kręgów szyi; gęś zaś i kaczki rzną się głęboko na karku tuż przy głowie, gdzie po oskubaniu można miękkie namacać miejsce (…).
Read more →
Składniki:
Składniki: 1 młoda kaczka o wadze około 2 kg bulion drobiowy gałka muszkatołowa do smaku imbir mielony do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kaczkę umyć, osuszyć, wyfiletować usuwając kości. Mięso rozłożyć, wyrównać nożem brzegi, przyprawić solą i pieprzem, dosmaczać imbirem i gałką. Z przyprawami korzennymi radzę uważać aby nie zdominowały smaku potrawy, mają one stanowić…