Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jajko

Sałatka z cebuli i jaj

Składniki: 3 średnie cebule 5 jaj ugotowanych na twardo 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pół szklanki majonezu pół łyżeczki curry pieprz sól Sposób wykonania: Cebulę i jaja pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem natką i przyprawami. Majonez można zastąpić kilkoma łyżkami oliwy. Sałatkę posypać natką, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.

Pasta z twarożku i cebuli

Składniki: papryka cebula ½ pęczka natki pietruszki kostka twarożku odrobina majonezu słodka papryka w proszku Sposób wykonania: Twarożek rozdrobnić widelcem. Następnie paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę i natkę pietruszki posiekać. Dodać jeszcze majonez i całość dokładnie wymieszać aż powstanie konsystencja pasty. Doprawić szczyptą papryki w proszku.

Twarożek z papryką do kanapek

Składniki: 20 dag półtłustego twarożku 2 czerwone papryki cebula natka pietruszki łyżka majonezu pieprz sól Sposób wykonania: Twarożek rozdrobnić widelcem. Następnie paprykę pokroić w drobną kostkę a cebule i natkę pietruszki posiekać. Dodać jeszcze majonez i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatka z jaj i szynki

Składniki: 8 jaj 15 dag gotowanej szynki pęczek rzodkiewek 2 łyżki rzeżuchy kubeczek jogurtu 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy szczypta ostrej papryki sok z jednej cytryny sól Sposób wykonania: Ugotowane jajka obrać i pokroić na cząstki. Następnie szynkę pokroić w paski, rzodkiewki na plasterki a rzeżuchę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie jogurt wymieszać…