Składniki: 2-4 białka sól łyżka octu winnego Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia z dodatkiem soli i octu winnego. Wówczas biała wlać na wrzątek i trzymać na małym ogniu aż się ugotują. Gdy staną się twarde, odcedzić je i pokroi w kostkę.
Tag: jajko
Listy
Sałatka z bakłażanów i jajka
by Jola Kurach • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg bakłażanów 1 jajo 10 dkg cebuli 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku sok z cytryny 2 – 3 łyżki oleju sojowego sól cukier pieprz Sposób wykonania: Bakłażany pokroić w kostkę. Ugotowane na twardo pokroić na cząstki a cebulę i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie sok z cytryny wymieszać z olejem,…
Listy
Sałatka z selera, jajka i pomidora
by Julian Sobański • • 0 Comments
Składniki: 3 łodygi selera naciowego 2 jajka ugotowane na twardo pół pęczka koperku pół pęczka dymki 2 pomidory 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny garść orzechów cukier sól, pieprz Sposób wykonania: Seler, koperek oraz dymkę posiekać, jajka pokroić w kostkę a pomidory na cząstki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie skropić olejem i sokiem z…
Listy
Sałatka z dymki i jajka
by Edyta Stachowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek (ok 15 dkg) zielonej cebuli 5 jaj ugotowanych na twardo 4 łyżki oleju sojowego 1 łyżka musztardy sól pieprz cukier Sposób wykonania: Cebulkę posiekać jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Całość delikatnie przemieszać. Następnie olej wymieszać z musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem. Powstałym sosem polać sałatkę.
Listy
Pasta śledziowa z jajkiem
by Ewa Bujak • • 0 Comments
Składniki: 2 wymoczone śledzie 4 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki oleju Sposób wykonania: Oczyszczone śledzie razem z obranymi jajkami zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej i dokładnie utrzeć.