Składniki: 8 jaj udko wędzonego kurczaka 4 łyżki gęstej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je odcedzić, obrać ze skorupek i przeciąć wzdłuż na pół. Wówczas delikatnie wydrążyć żółtka jaj. Następnie z udek oddzielić mięso od kości po czym dodać do niego żółtka, majonez oraz śmietanę. Całość dokładnie zmiksować na…
Tag: jajka
Porady i Ciekawostki
Jajka faszerowane rybą wędzoną Kasi
by Kasia Bryk • • 0 Comments
Składniki: 6 jaj wędzona makrela łyżeczka oliwy łyżeczka masła ¼ pęczka szczypiorku Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je odcedzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wówczas delikatnie wydrążyć żółtka. Następnie z makreli usunąć ości oraz skórę i do mięsa wrzucić żółtka. Dodać jeszcze oliwę oraz masło o całość dokładnie utrzeć na jednolitą…
Porady i Ciekawostki
Biały barszcz z chrzanem
by Urszula Gierczak • • 0 Comments
Składniki:
- kość wieprzowa
- włoszczyzna
- barszcz z torebki
- 5 ziemniaków
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki startego chrzanu
- kiełbasa
- 2 jajka
- liść laurowy sól
- pieprz
Porady i Ciekawostki
Murzynek z gruszkami
by Halina Jasiak • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl mąki 1 1/2 szkl cukru 5 jaj ½ kostki masła 3 łyżki oleju 4 łyżki kakao łyżka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 gruszki Sposób wykonania: Do rondelka wrzucić masło, dodać kakao oraz cukier. Podgrzewać na małym ogniu aby masło się rozpuściło. Wówczas zdjąć garnek z ognia i dodać olej oraz 1/3…
Porady i Ciekawostki
Pasztet jajeczny
by Renata Skuza • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl fasoli perłowej 20 dag żółtego sera 2 łyżki oleju 2 cebule 2 jaja łyżeczka octu sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę zalać przegotowaną woda i odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować ją w tej sam wje wodzie w której się moczyła. W między czasie obraną cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym…