Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1 1/2 szkl cukru
- 5 jaj
- ½ kostki masła
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki kakao
- łyżka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 gruszki
Sposób wykonania:
Do rondelka wrzucić masło, dodać kakao oraz cukier.
Podgrzewać na małym ogniu aby masło się rozpuściło.
Wówczas zdjąć garnek z ognia i dodać olej oraz 1/3 szkl wody.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Następnie dodać żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać.
Powstałe ciasto przelać do formy a na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki gruszki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni piec około godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.