Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Murzynek klasyczny

Składniki:

  • kostka margaryny
  • ½ szkl mleka
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób wykonania;
Do rondelka wlać mleko, dodać do niego margarynę, cukier oraz kakao.
Całość podgrzewać na małym ogniu aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
Wówczas zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Następnie dodać do masy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę oraz wrzucić rodzynki, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto przelać do formy i wierzch posypać jeszcze wiórkami kokosowymi.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *