Składniki:
- kilka garści młodych pędów pokrzyw
- 8 jajek
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Składniki: 5 jajek 1 cebula 1-2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 mała bułka namoczona w mleku łyżka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka mąki sól pieprz łyżka masła 2-3 łyżki tartej bułki olej Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać roztrzepane jajka i usmażyć jajecznicę, zdjąć z ognia…
Składniki: 8 jajek 250 g maślaków 2 łyżki masła cebula 50 g słoniny 2 łyżki mleka posiekana pietruszka sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby pokroić po czym udusić je na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulką. W między czasie jajka roztrzepać z mlekiem, solą oraz pieprzem . Następnie słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni,…
Składniki: 2 świeże jajka 1 duży pomidor kilka posiekanych listków bazylii lub natki pietruszki 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidor pokroić w plastry, przyprawić, ułożyć na talerzykach. Jajka sparzyć wrzątkiem. Na patelni rozgrzać masło, wybić jajka, dodać zieleninę, smażyć mieszając do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, przyprawić. Na każdy plaster pomidora nakładać łyżką jajecznice,…
Składniki: 4 jajka 80 g startego sera 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Jajka roztrzepać z dodatkiem 1 łyżki masła, soli oraz pieprzu. Następnie wylać masę na patelnie z rozgrzanym masłem. Gdy jajka zaczną się ścinać posypać je serem i odwrócić na drugą stronę.