Składniki:
- 5 jajek
- 1 cebula
- 1-2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 mała bułka namoczona w mleku
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- 2-3 łyżki tartej bułki
- olej
Sposób wykonania:
- Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać roztrzepane jajka i usmażyć jajecznicę, zdjąć z ognia do ostygnięcia.
Następnie obrane ziemniaki, jajecznice oraz bułkę przepuścić przez maszynkę po czym dodać mąkę, orzechy, posiekaną pietruszkę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy formować małe kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej.
Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoto.