Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jajeczne

Jajecznica z kalafiorem

Składniki kalafior 3 cebule 3 jaja 2 łyżki masła cukier sól pieprz Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie. W między czasie cebulę posiekać i zeszklic na rozgrzanym maśle, wówczas włożyć kalafiora i kilka minut trzymać na ogniu. Następnie wbić jajka i delikatnie mieszając smażyć do ścięcia jaj. Doprawić do smaku…

Omlet z kasza gryczaną

Składniki: 4 jajka 2 łyżki mleka cebula 2-3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej sól 5 dag słoniny Sposób wykonania; Jajka roztrzepać z dodatkiem mleka i soli. Następnie słoninę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niej posiekaną cebulę, wówczas dodać kaszę gryczaną i wylać jajeczna masę. Trzymać na małym ogniu do ścięcia jaj.

Sałatka z cebuli i jaj

Składniki: 3 średnie cebule 5 jaj ugotowanych na twardo 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pół szklanki majonezu pół łyżeczki curry pieprz sól Sposób wykonania: Cebulę i jaja pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem natką i przyprawami. Majonez można zastąpić kilkoma łyżkami oliwy. Sałatkę posypać natką, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.