Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jajeczna

Sałatka klasyczna z jajek i ogórków

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 duże cebule 1 szklanka majonezu 2 łyżki ostrej musztardy 3 konserwowe ogórki ½ szklanki marynowanych pieczarek ½ szklanki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz do smaku kilka listków sałaty Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować, schłodzić, obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, oprószyć solą…

Sałatka z jajek i jabłka

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo ½ słoiczka chrzanu sok z cytryny ½ szklanki śmietany 1 duże kwaśne jabłko sól, i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i drobno posiekać. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tace na grubych oczkach. Do szklanej salaterki przełożyć, jajka, jabłka, dodać chrzan skropiony sokiem…

Jajka po bretońsku

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 szklanka majonezu sok z cytryny sól pomidory do dekoracji Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć na miazgę, ucierając dodawać tuńczyka. Gdy powstanie jednolita masa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Połówki jajek  napełnić masą wyłożyć…

Sałatka klasyczna z jajek

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 duże cebule 1 szklanka majonezu 2 łyżki ostrej musztardy 3 konserwowe ogórki ½ szklanki marynowanych pieczarek ½ szklanki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz do smaku kilka listków sałaty Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować, schłodzić, obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, oprószyć solą…