Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jagody

Wino miodowe z borówki

Składniki: 1 kg jagód 2 l wody 1 kg miodu 1 op. drożdży do wina czerwonego Sposób wykonania:Jagody rozgnieść po czym zalać je wodą wymieszaną z miodem.Następnie dodać rozczyn drożdżowy i odstawić na 15 dni wkładając rurkę fermentacyjną.Gdy fermentacja się zakończy przelać do butelek i odstawić dobrze zakręcone.

Napój jagodowy Kariny

Składniki: 1 szkl. jagód ¼ szkl. cukru ¼ szkl. śmietanki 2 szkl. wody skórka starta z ½ cytryny szczypta cynamonu Sposób wykonania: Jagody razem ze śmietanką, cukrem, cynamonem oraz skórką z cytryny zmiksować. W między czasie zagotować wodę. Gdy ostygnie przelać ją do jagód. Ponownie zmiksować i przelać do szklanek.