Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jagody

Dżem jagodowy

Składniki:  35 dag jagód (czarnych)  10 dag cukru Sposób wykonania: Oczyszczone  jagody rozgnieść po czym zasypać je cukrem i odstawić na 5 godzin. Po tym czasie smażyć na małym ogniu aż dżem zgęstnieje i przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

Napój mleczno- owocowy z twarożkiem Iwony

Składniki: 4 szklanki  jogurtu 6 łyżek cukru 2 szklanki  świeżych owoców jagodowych 4 żółtka 10 łyżek świeżego twarogu Sposób przyrządzenia:  Żółtka ubić z cukrem, dodać twaróg, umyte i osączone owoce jagodowe i mleko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Gotowy napój przelać  do szklanego dzbanka, schłodzić i przelać do szklaneczek. Znakomity napój dla dzieci w upalne dni.

Napój z wermutem i owocami Iwony

Składniki: 2 szklanki wermutu 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej 1 szklanka drobnych świeżych owoców jagodowych 8 łyżek cukru pudru kilka kostek lodu Sposób przyrządzenia: Świeże umyte owoce rozłożyć do kompotierek, włożyć  kawałek lodu. Dodać cukier puder, wlać wodę mineralną i wermut, schłodzić. Podawać z małymi łyżeczkami.