Składniki: 35 dag jagód (czarnych) 10 dag cukru Sposób wykonania: Oczyszczone jagody rozgnieść po czym zasypać je cukrem i odstawić na 5 godzin. Po tym czasie smażyć na małym ogniu aż dżem zgęstnieje i przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Tag: jagody
Listy
Napój mleczno- owocowy z twarożkiem Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 szklanki jogurtu 6 łyżek cukru 2 szklanki świeżych owoców jagodowych 4 żółtka 10 łyżek świeżego twarogu Sposób przyrządzenia: Żółtka ubić z cukrem, dodać twaróg, umyte i osączone owoce jagodowe i mleko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Gotowy napój przelać do szklanego dzbanka, schłodzić i przelać do szklaneczek. Znakomity napój dla dzieci w upalne dni.
Listy
Napój z wermutem i owocami Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki wermutu 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej 1 szklanka drobnych świeżych owoców jagodowych 8 łyżek cukru pudru kilka kostek lodu Sposób przyrządzenia: Świeże umyte owoce rozłożyć do kompotierek, włożyć kawałek lodu. Dodać cukier puder, wlać wodę mineralną i wermut, schłodzić. Podawać z małymi łyżeczkami.