Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego bez kości 1 kg ziemniaków 4 cebule 4 marchewki 4 papryki – opcjonalnie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Warzywa obrać, opłukać, pokroić w plastry. W nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso, warzywa, ponownie mięso i całość zwieńczyć warstwą warzyw. Każdą warstwę zrosić olejem i…
Tag: jagnię
Baranina
Gulasz barani w sosie śliwkowym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa baraniego bez kości 20 dkg suszonych śliwek bez pestek 1 szklanka mocnego naparu z czarnej herbaty olej sól, pieprz, cukier do smaku kilka łyżek czerwonej fasoli konserwowej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Śliwki zalać gorącym naparem z herbaty. Na patelni rozgrzać olej, mocno rozgrzać, dodawać porcjami mięso, mocno…
Baranina
Kolorowa pieczeń z jagnięcia
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pieczeni baraniej 1 nieduża marchew 1 cebula 1 mały bakłażan 1 czerwona papryka 1 plaster ananasa ½ awokado 1 łyżka oliwy ½ szklanki bulionu mięsnego ½ szklanki śmietany kremówki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obrumienić na niej mięso,…
Baranina
Mięso jagnięce duszone z warzywami
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 kg udźca jagnięcego 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 marchewki ½ szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić wraz z kością w plastry, przyprawić. Ziemniaki, cebulę i marchewkę obrać, pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso i warzywa. Każdą warstwę warzyw skropić rozpuszczonym masłem, przyprawić, podlać…
Baranina
Udziec jagnięcy pieczony
by Paulina Paciorek • • 0 Comments
Składniki: 1 udziec jagnięcy 3 drobno posiekane ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu sos sojowy, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso ponacinać płytko ostrym nożem. Przyprawy wymieszać, wmasować w udziec. Mięso osznurować. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż głęboko nakłute okaże się upieczone.…