Składniki: 4 jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny 7 dag rodzynek kawałek imbiru (ok. 3 cm) 3 łyżki brązowego cukru 2 szklanki soku jabłkowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ŁYŻKI OLEJU WIELKOPOLSKIEGO 4 medaliony z polędwiczek wieprzowych sól pieprz 2 łyżki masła natka pietruszki Przygotowanie: Sos jabłkowy: Jabłka umyj, obierz i posiekaj.…
Tag: jabłka
Listy
Herbatka z suszonych owoców
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 5 dag suszonych jabłek 2 łyżki skórki z pomarańczy 2 łyżki skórki z cytryny 4 saszetki herbaty malinowej miód Przygotowanie: Herbatę z malin zalewamy przegotowaną wodą. Następnie dorzucamy do niej skórkę z cytryny, pomarańczy i suszone jabłka. Po 5 minutach rozlewamy do filiżanek i słodzimy miodem. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
Listy
Krokiety z owocami
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 20 dag ryżu 2 szkl. mleka 1/2 laski wanilii 5 dag. mąki 2 jabłka 5dag.tartej bułki 10dag.cukru pudru skórka pomarańczowa tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Przebrany ryż wypłukać, wsypać do naczynia z dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 minuty. Odcedzić, opłukać zimną wodą. Odcedzony ryż zalać wrzącym mlekiem, w którym gotowała się wanilia, dodać cukier…
Listy
Pieczone jabłka z miodem
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 4 jabłka 8 łyżek miodu łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka kroimy na połówki, łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. W miejsce po nasionach układamy łyżkę miodu, posypujemy cynamonem. Pieczemy na folii w piekarniku rozgrzanym do 16 stopni przez 15 minut. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
Listy
Ciasto z makiem i jabłkami
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: szklanka maku szklanka mąki szklanka cukru kostka margaryny 2jabłka 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę, cukier i mak wsypujemy do miski i mieszamy. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do miski z suchymi składnikami. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do miski. Jajka ubijamy i mieszamy z ciastem. Wsypujemy proszek do…