Składniki: 40 dag ulubionych warzyw 2 ogórki kwaszone 2 pomidory posiekana zielenina 2 jabłka sól pieprz papryka cukier kilka łyżek oleju musztardy sok z cytryny Sposób wykonania: Warzywa pokroić na kawałki, ogórki w plasterki, jabłka w kostkę a pomidory na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie musztardę wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, solą,…
Tag: jabłka
Listy
Sałatka z ziemniaków fasolą i włoszczyzną
by Danuta Świtała • • 0 Comments
Składniki: 2-3 łyżki drobnej białej fasoli 3-4 ziemniaki włoszczyzna z wywaru na zupę 2 jabłka 2 ogórki kwaszone 1 cebula sól cukier pieprz kilka łyżek oleju posiekana zielenina Sposób wykonania: Fasolę i ziemniaki ugotować po czym ziemniaki pokroić w kostkę. Włoszczyznę pokroić na mniejsze kawałki, jabłka w kostkę, ogórki na plasterki a cebulę posiekać. Wszystkie…
Listy
Sałatka z ziemniaków z jabłkami i selerem
by Łucja Kokoszka • • 0 Comments
Składniki: 50 dag ziemniaków 1 duży seler 1-2 jabłka 2 cebule sól cukier pieprz sok z cytryny kilka łyżek oleju musztarda posiekana zielenina (koperek, szczypiorek) Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po czym pokroić w kostkę. Seler zetrzeć na tarce, jabłka w kostkę a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie musztardę wymieszać…
Listy
Sałatka ze szparagów z orzechami
by Łucja Smolarek • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg szparagów sól cukier 1 kwaskowe jabłko 2 łyżki posiekanych orzechów kilka łyżek majonezu liście sałaty 2 jaja (ugotowane na twardo) 2 pomidory Sposób wykonania: Szparagi ugotować w osolonej wodzie po czym pokroić je na mniejsze kawałki. Jabłko pokroić w kostkę, orzechy posiekać, sałatę porwać na mniejsze kawałki a jajka i pomidory na…
Listy
Sos majonezowo-chrzanowy Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka utartego chrzanu 1 szklanka majonezu 1 drobno posiekane jabłko 1 ugotowane na twardo posiekane jajko Sposób przyrządzenia: Łyżkę chrzanu wymieszać z majonezem, dodać ugotowane na twardo i posiekane jajko. Umyte, obrane, bez gniazda nasiennego drobniutko posiekane jabłko, wymieszać . Podawać do wędlin i jajek.