Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: herbata

Poncz herbaciano-winny

Składniki: ½ szkl. wody 3-4 goździki cynamon 1 ½ szkl. herbaty 1 szkl. czarownego wina ¼ szkl rumu ½ szkl. cukru plasterek cytryny Sposób wykonania: Do wody wrzucić goździki, cynamon oraz cukier. Następnie dodać jeszcze herbatę, rum, wino oraz sok z cytryny. Całość wymieszać i podgrzać, wówczas przelać poncz do szklanek. Do każdej wrzucić jeszcze…

Poncz herbaciany

Składniki: 2 szkl. herbaty 1 szkl. wódki 1 szkl likieru wiśniowego 1 szkl. likieru pomarańczowego plasterek cytryny Sposób wykonania: Likier wiśniowy, wymieszać gorąca herbatą, likierem pomarańczowym i wiśniowym. Poncz przelać do szklanek do każdej włożyć plasterek cytryny.

Babka herbaciana

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • czubata łyżeczka liściastej herbaty
  • ½ skzl. rodzynków
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło
  • ½ szkl. cukru pudru
  • ¼ szkl. soku z cytryny
  • cukier cynamonowy

 

Poncz z nutą cytrynową

Składniki: łyżeczka żółtej herbaty sok z 6 pomarańcz 6 kostek cukru łyżka maraskino 2 łyżeczki białego rumu Sposób wykonania:Do szklanek wsypać cukier, zalać go sokiem wyciśniętym z pomarańczy, maraskino oraz białym rumem.Następnie herbatę zalać wrzątkiem i podolewać do szklanek.