Składniki: 4 łyżki zielonej herbaty 10 dag cukru 4 plasterki cytryny 7,5 dag imbiru liście świeżej mięty Sposób wykonania: Zieloną herbatę zaparzyć w 4 filiżankach. Do każdej włożyć plasterek cytryny oraz imbir. Doprawić do smaku cukrem i udekorować listkami mięty.
Tag: herbata
Bezalkoholowe
Miód z kieliszkiem koniaku
by Klaudia Kupczyk • • 0 Comments
Składniki: 750 g miodu ½ szkl. cukru łyżeczka herbaty kieliszek koniaku sok z ½ cytryny 1l wody ¼ łyżeczki cynamonu 10-12 goździków Sposób wykonania: Miód, zalać gorąca wodą, dodać herbatę, cynamon oraz goździki. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia, odstawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie przecedzić i dodać jeszcze sok z cytryny…
Nalewki
Nalewka herbaciana
by Kinga Klimas • • 0 Comments
Składniki; 2/3 szkl. koniaku 25 g herbaty 1 szkl. cukru 2 szkl. wody kwasek cytrynowy wanilia Sposób wykonania: Herbatę zalać koniakiem i odstawić na 10 dni. Po tym czasie płyn zlać i wymieszać z syropem, kwaskiem cytrynowym oraz wanilią. Przelać do butelek i odstawić.
Rum
Poncz angielski
by Justyna Dworak • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. możnej herbaty ½ torebki cukru waniliowego ½ cytryny 2-3 żółtka ½ szkl. cukru ½ szkl. rumu Sposób wykonania: Herbatę wymieszać cukrem waniliowym oraz pokrojona cytryną po czym zagotować pod przykryciem, wówczas przecedzić. Następnie żółtka utrzeć z dodatkiem cukru i nie przerywając ucierania dodawać herbatę. Całość trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. Zestawić…
Rum
Poncz myśliwski
by Ewelina Burda • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. rumu 4 szkl czarownego wina 2 szkl herbaty ¾ szkl. cukru sok i skórka z 1 cytryny Sposób wykonania: Zaparzyć herbatę po czym wymieszać ją z sokiem i skórką z cytryny, cukrem oraz winem. Całość podgrzać na małym ogniu po czym przecedzić i wymieszać jeszcze z rumem. Przelać do szklanek.