Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzyby

Wstążki z sosem z kurek

Kolejny przepis na danie z makaronu. Tym razem przepis na wstążki z sosem z kurek. Do wykonania przepisu potrzebujesz: makaronu wstążki, kurek, śmietany, bulionu i białego wina. 
 

Składniki:

  • ½ op makaronu wstążki 
  • 50 dag kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • ½ szkl śmietany
  • ½  białego wina
  • 1 szkl bulionu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki 

Dorsz w sosie z kurek

Poznaj sekret przepysznych przepisów na potrawy z ryb. Dziś dorsz w roli głównej. Czyli przepis na dorsza w sosie z kurek. Przepis zawiera: filety z dorsza, kurki, śmietankę kremówkę, białe wino.  
 

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 150 g kurek
  • 1 szalotka
  • 1/3 szkl białego wytrawnego wina 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Tradycyjny barszcz wigilijny

Skoro mamy już wigilijne uszka to musimy przyrządzić wigilijny klasyczny czerwony barszcz. Aby go przygotować potrzebujesz: buraków, włoszczyzny, majeranku i suszonych grzybów. 
 

Składniki:

  • około 1 kg buraków
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 10 dag suszonych grzybów 
  • 1 łyżka octu
  • 1 szkl zakwasu
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • cukier

Wigilijne uszka Kariny

Nie ma wigilijnego stołu bez domowych grzybowych uszek do barszczu. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: mąki, jajka i oleju do ciasta oraz suszonych grzybów i cebuli do farszu. 
 

Składniki:

  • 30 dag suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • około 1 szkl wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła 
  • sól
  • pieprz

Kurkowa

Znakomite przepisy na zupy. Musisz je wypróbować. Dziś przepis na pyszną zupę kurkową. Aby ją przygotować potrzebujesz: świeżych kurek marchewki, pietruszki i selera oraz bulionu i przypraw.  
 

Składniki:

  • 300 g kurek 
  • 1 duża marchewka 
  • 1 mała pietruszka 
  • malutki kawałeczek selera 
  • 1 duża cebula 
  • natka pietruszki
  • 2 litry bulionu 
  • 1 kostka grzybowa
  • śmietana 30 %
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz