Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzyb

Prosty sposób na kanie

Składniki: kilka kapeluszy kani(6-7 szt.to zależy od wielkości kapeluszy), 1 kostka margaryny, 2-3 jajka, 0,5 szklanki mleka, 1-2 szklanki bułki tartej, sól i pieprz do posypania. Sposób przyrządzenia: Kanie należy oczyścić, opłukać(nie moczyć!!),lekko osuszyć.Jajka ,mleko roztrzepać dodać sól i pieprz(troszkę mocniej).Kanie można też lekko posolić i posypać pieprzem.Potem zanurzamy w roztrzepanym jajku i bułce a…

Pieczarka.

Jej biały, później żółknący, jedwabisty kapelusz mogą dochodzić do 20 cm średnicy. U młodych grzybów jest on pótkulisty, następnie płasko się uwypukla. Barwa blaszek zmienia się od początkowo delikatnie szarawej poprzez różową do ciemnobrunatnej. Są one wolne. Piękny kontrast z nimi tworzy smukły, biały trzon opatrzony tuż pod kapeluszem skórzastym, dwuwarstwowym pierścieniem. Następna nieomylna cecha:…