Składniki:
- 5 jajek
- 7 łyżek masła
- 75 g grzybów
- 10 grzanek
- 2/3 szkl. sosu chrzanowego
- sól
Składniki: 5 jajek 10 grzanek cebula 2 pomidory 75 g szynki łyżka masła sól natka pietruszki Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym przekroić je na połówki. Następnie grzanki podsmażyć na maśle. W między czasie cebulę, pomidory i szynkę pokroić po czym podsmażyć na rozgrzanym maśle. Na grzankach ułożyć połówki jajek i zalać je…
Składniki: 3 solone śledzie 6 kromek razowego chleba 2 jabłka antonówki 2 łyżki masła łyżka kminku Sposób wykonania: Filety śledziowe pokroić na małe kawałeczki. Następnie kromki chleba posmarować masłem po czym posypać kminkiem. Ułożyć na nich plastry jabłka a na nim posypać kawałki śledzia. Kanapki wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 25 minut.
Składniki: 400 g miętusa cebula 2 łyżki masła sól pieprz ugotowana wątróbka z miętusa łyżka śmietany 1 żółtko Sposób wykonania; Z miętusa usunąć ości, oprószyć mąką i posiekać po czym podsmażyć go na łyżce rozgrzanego masła. W między czasie w innym rondelku na pozostałym maśle przesmażyć posiekaną cebulę po czym połączyć ją z rybą. Dodać…
Składniki: 1 l jasnego piwa 200 ml wody 3 goździki kawałek cynamonu 4 żółtka 10 dag cukru 25 dag twarogu grzanki z białego pieczywa Sposób wykonania: Piwo wymieszane z wodą z dodatkiem cynamonu i goździków zagotować. Trzymać na ogniu około 15 minut. W między czasie żółtka razem z cukrem utrzeć na gładką masę po czym…