Sos
Składniki:
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ketchupu
- sproszkowany czosnek
- sól, mąka ziemniaczana
Składniki: 2 kg słodkich gruszek 1 litr spirytusu 3 szklanki wody 1 szklanka miodu wielokwiatowego ¼ szklanki rumu 1 laska wanilii 2 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Gruszki cienko obrać ze skóry, podzielić wzdłuż na ósemki, usunąć gniazda nasienne zachowując połowę pestek. Wodę zagotować, schłodzić do temperatury około 40 stopni, rozpuścić w niej miód. W gąsiorku…
Składniki: brzoskwinie z puszki 3 banany 1 gruszka 3 owoce kiwi 1 duży pomarańcz lub mandarynki z puszki ananasy z puszki 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pokroić w kostkę średniej wielkości, polać sokiem z cytryny. Odczekać chwilę posypać cukrem pudrem i wymieszać. Wstawić do lodówki na 10…
Składniki: 4 duże gruszki 2 czerwone papryki 2 pomidory 0,5l jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 0,5 cytryny sól. cukier Sposób przyrządzenia: Gruszki pokroić w ósemki, skropić cytryną. Paprykę i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i połączyć z gruszkami. Zalać jogurtem zmieszanym z musztardą. Smacznego!
Składniki: 70 dag filetów rybnych 6 gruszek 1 cytryna 400 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 4 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Oczyścić filety rybne, pokroić, posypać solą i pieprzem z obu stron. Wycisnąć sok z cytryny i polać nim filety. Odczekać 10 min., aż filety nasiąkną sokiem. Pokroić gruszki w kostkę, rozgrzać…