Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Ciastka Buziaczki Julianny

Składniki:100 g masła200 g mąki 70 g cukru 2 jaja1 płaska łyżeczka cynamonupolewa czekoladowamigdały do dekoracji  Sposób przyrządzeniaMąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto. Uformować gruby wałek. Obsypać go mąką, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie pokroić w plasterki i zrobić  kulki o średnicy około…

Pischinger orzechowy Julianny

Składniki:1 opakowanie wafli tortowych2 czekolady gorzkie180 g cukru pudru250 ml  śmietanki 12%100 g drobno posiekanych orzechów (lub skórki pomarańczowej) 2-3 krople aromatu – rumowego lub migdałowego, Sposób przyrządzenia:Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, wkładamy pokruszoną czekoladę. Garnek wstawiamy do kąpieli wodnej, składniki mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, mieszamy do chwili otrzymania jednolitej masy. Gotujemy…

Smaczny kisielek z bakaliami

Składniki:1 gotowy kisiel wiśniowy lub żurawinowy0,25 l wody0,25 l soku wiśniowego2 łyżki cukruBakalie: rodzynki, żurawina, płatki migdałowe Sposób przyrządzenia:W 1/2 szklanki wody rozpuścić dokładnie kisiel. Zagotować wodę z cukrem, dodać sok, a następnie wlać wymieszany z wodą kisiel. Chwilę gotować.  Do salaterek włożyć na dno po łyżeczce rodzynek     i żurawin. Bakalie zalać gorącym kisielem i…

Blok czekoladowy z bakaliami Dominiki

Składniki500 g mleka w proszku1 szklanka cukru1 kostka margaryny lub masła3/4 szklanka wody5 łyżek kakaobakalie : rodzynki, orzechy itp. ciastka, wafelki(pokruszyć) Sposób przyrządzenia:Masło, kakao, wodę i cukier zagotować, rozpuścić. Do lekko ostudzonej masy dodawać powoli mleko w proszku ciągle mieszając. Wrzucić bakalie, ciastka i dokładnie wymieszać. Masę rozprowadzić w przygotowanej formie.

Summer arbuz

To przepis inspirowany przez Nigelli Lawson – jest rewelacyjny

Składniki:
• sok z limonki 1 owoc
• maliny
• arbuz

Sposób przyrządzenia:
W sumie to nie wiem ile z każdego owocu ja za każdym, razem robię jak chcę. Miksujemy w mikserze i dolewamy sok z limetki.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa