Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Rubinowe niebo

To przepis inspirowany przez program Nigelli Lawson

Składniki:
• sok pomarańczowy 1 litr
• sok grejfrutowy 1 litr
• grenadyna 50 ml

Sposób przyrządzenia:
Wszystko razem łączymy w dzbanku – możemy dodać jeszcze soku z limonki.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Pieczone grejfruty z muscovado

W sumie to sposób podania owoców – inaczej niż zwykle. Ale tak przyrządzone grejpfruty są pyszniutkie a skaremlizowany cukier na wierzchu – poezja:)

Składniki:
• grejfrut 1 cały owoc
• cukier trzcinowy muscovado jasny 4 łyżeczki

Sposób przyrządzenia:
Owoc kroimy na pół, ostrym nożem nacinamy miąższ odsuwając go lekko od tej białej błonki- chodzi o to aby nam łatwiej było później jeść łyżeczką. Połówki układamy na blaszce i posypujemy dwoma łyżeczkami cukru muscovado . Wkładamy do gorącego piekarnika (220’c) i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy ostrożnie i lekko studzimy, podajemy jeszcze ciepłe ale nie gorące.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Cytrynowa pianka

Składniki:
• galaretka cytrynowa 2 sztuki
• żelatyna 2 łyżki
• serek waniliowy 1/2 kg
• cukier 1 szklanka
• śnieżka 2 sztuki

Sposób przyrządzenia:
Galaretki przygotowujemy jak na opakowaniu ale w mniejszej ilości wody. Śnieżki również przygotowujemy tak jak w przepisie na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w letniej wodzie. Teraz wszystkie składniki łączymy i nalewamy piankę do pucharków.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa
 

Mus truskawkowy z ciasteczkami amaretto

Mus truskawkowy, bita śmietana i ciasteczka amaretto. Trzy proste składniki a efektem jest niebiański deser.

Składniki:
• truskawki 60 dkg
• śmietana kremówka 36% 200 ml
• ciasteczka włoskie amaretto kilka sztuk

Sposób przyrządzenia:
Ubijamy kremówkę z łyżką cukru.Truskawki miksujemy na purre z 2 łyżkami cukru. W szklanym pucharku na dno kruszymy po jednym ciasteczku amaretto, na to dajemy po łyżce bitej śmietany. Następnie po dwie łyżki puree truskawkowego. Układamy warstwy jeszcze raz. Robimy kleksa z bitej śmietany. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem ozdabiamy pokruszonym ciasteczkiem amaretto oraz plasterkiem truskawki.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Miętowe orzeżwienie

Latem gdy mamy świeżą miętę przygotowanie orzeżwiającego napoju jest bardzo proste. Ten jest o niebo lepszy niż te wszystkie sklepowe soki. Mój synek bardzo lubi miętę i z ochotą pije ją także w wersji z jabłkiem.

Składniki:
• listki świeżej mięty 1 garść
• sok z jabłek bez cukru 1 litr

Sposób przyrządzenia:
W dużym szklanym dzbanku zaparzamy miętę – tak aby było jej około 1 litra. Studzimy i dolewamy sok jabłkowy. Mieszamy.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa