Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Macedoine z pomarańczy

Ugotować cztery jabłka szczecińskie lub renety w wodzie, uważając aby nie były za miękkie. Wziąć cztery duże pomarańcze, obrać ze skórki grubej a następnie z białych cienkich włókien, wybrać pestki bo inaczej cały kompot zgorzknie, pokrajać tak jabłka jak pomarańcze w cienkie plasterki, ułożyć na salaterce, przekładając jabłka pomarańczami i przesypu jąć wszystko 20 deka…

Galaretka z ryb

Składniki: 40 dag filetów rybnych 3 łyżki soku z cytryny cebula 6 ziaren białego pieprzu liść laurowy 5 łyżek żelatyny łyżka octu 125 ml białego wina ¼ litra soku pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki estragonu ½ filiżanki groszku cytryna sól Sposób przyrządzenia: Filety rybne skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1/21 wody z przyprawami,…

Łosoś w krewetkowym sosie

Składniki: 2,20kg łososia 0,40kg krewetek 0,5kg porów 0,30kg cebuli 0,10l. oleju 0,30l. śmietany koperek Sposób przyrządzenia: Pory i cebulę pokroić w plasterki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Położyć na nich dzwonki łososia posypać koperkiem i zapiec. Sos spod łososia przetrzeć dodać krewetki, zagotować, dodać śmietanę i resztę koperku.