Składniki: • 40 dag borówek • 10 dag cukru kryształu • 10 dag cukru pudru • półtorej szklanki mleka • 3 żółtka • 1/2 laski wanilii • trochę mąki ryżowej Wykonanie: Świeże czyste borówki usmażyć z cukrem kryształem dosyć gęsto, po czym ochłodzić je. Z mleka, cukru pudru, wanilii i żółtek zrobić gęsty sos, dodając…
Tag: gotowanie
Grill
Pikantne Kulki Kaszankowe z Grilla
by Krzywy • • 1 Comment
Składniki: 2 duże kaszanki 2 cebule 1 świeża papryka przyprawy :chilli, imbir, vegeta, przyprawa do grilla meksykańskiego np.Kotanii. Sposób przyrządzenia: Zdjąć skórę z kaszanki. Kaszankę wymieszać z drobno posiekana cebula i świeżą papryką. Przyprawić do smaku. Uformować w kulki i zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu około 45 minut.
Na kaca
Kolarska metoda
by trypolis • • 1 Comment
Dawno dawno temu bywałem na pewnej plenerowej imprezie zorganizowanej (nie był to przystanek woodstock) … zdarzało sie oczywiście troszke przesadzić z alkoholem … miałem okaze podczas takowej imprezy poznać byłego kolarza a potem członka teamu słynnego polskiego kolarza Tadeusza Mytnika pana kolegę Andrzeja 😉 mam nadzieje ze mi to wybaczy jak kiedykolwiek to przeczyta siedząc…
Sos do pizzy
Sos do pizzy
by Skupa • • 2 komentarze
Składniki: kechup 4 pomidory koncentrat czosnek cebula Sposób przyrządzenia: Do misy wlać cały kechup i dodać koncentrat (wg uznania) Pokroić pomidory, cebulę i czosnek, dodać do kechupu i koncentratu. Bardzo dokładnie wymieszać.Do smaczku można dodać czubrycę. Życzę smacznego 😉
Jednogarnkowe
Pate chinoise albo ciasto pasterskie
by bromba • • 1 Comment
Jest to bardzo popularne danie jednogarnkowe z prowincji Quebec w Kanadzie. Bardzo proszę o umieszczenie przepisu w kategorii "Kuchnie Świata – Kanada". Niestety nie mogłam wybrać tej opcji gdyż takiej po prostu nie ma, a szkoda bo można by tu parę ciekawych przepisów dodać. Pâte Chinoise (czytaj: pate szinła) znaczy: chiński placek i w nazwie…