Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Surówka z kapusty pekińskiej 2

Składniki: 1 duża główka kapusty pekińskiej 8 dag migdałów 15 dag suszonych śliwek bez pestek 4 mandarynki 3 jogurty naturalne cukier sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę opłukać, osączyć, pokroić wzdłuż na pół i pociąć na dwucentymetrowe paski Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Śliwki umyć i pokroić w paski. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Jogurt…

Sandacz lub szczupak szpikowany

Oskrobanego sandacza lub szczupaka wyprawić i oczyścić. Po obu stronach grzbietu wykrajać skórę na 4 palce szeroko i naszpikować grzbiet cienko krajaną słoninką, obłożyć go w plastry krajaną cebulą i pietruszką, zalać przegotowanym i wystudzonym octem, i niech tak godzinę stoi. Wysmarować masłem wanienkę miedzianą, rybę obłożyć cienko krajanymi plastrami słoniny świeżej, włożyć do wanienki…

Szczupak w naturalnym sosie

Oczyściwszy szczupaka, pokrajać go w kawałki, posolić, niech tak parę godzin poleży. Nakrajać cienko pietruszki, selera, marchwi, usiekać parę cebul, wysmarować rondel grubo masłem, włożyć warstwę włoszczyzny, przesypać korzeniami, potem warstwę szczupaka, kawałek masła, znów warstwę włoszczyzny i kawałek masła, przykryć mocno pokrywą i niech się tak dusi na wolnym ogniu pół godziny. Przed wydaniem…

Pstrąg w zielonych ogórkach

Składniki:  3-4 małe pstrągi (1 kg) ok. 80 dag zielonych ogórków ok. 9 łyżek białego wina 2 cytryny koperek sól biały pieprz gorczyca Sposób przygotowania: Pstrągi oczyścić i umyć. Do jamy brzusznej ryb wlać sok z cytryny, wsypać sól i pieprz, pokrojony koperek i po 2-3 połówki plasterka cytryny. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Wymieszać…

Serowe pączki podlaskie

Składniki:
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 30 dag półtłustego sera twarogowego
• 3 łyżki cukru
• 1/3 szklanki mleka
• 6 dag masła
• 3 dag drożdży
• 2 całe jaja
• 2 żółtka
• łyżka soku i skórka otarta z pomarańczy
• sól
• 3/4 l oleju do smażenia
• cukier puder do posypania