Składniki:
30 dkg dojrzałych truskawek
3 łyżki cukru
1 szklanka śmietany kremowej
2 łyżki żelatyny
3 łyżki wody
herbatniki
Syrop:
1 łyżka koniaku
2 łyżki cukru
3 łyżki wody
Składniki:5 dkg rodzynek sułtańskich2 łyżki rumu1 szklanka dobrej śmietany½ szklanki cukru pudrucukier waniliowy do smaku Sposób przyrządzenia:Rodzynki zalać ciepłą przegotowaną wodą, pozostawić je w niej na 1 godzinę aby napęczniały, odcedzić. Tak przygotowane rodzynki zalać rumem, wymieszać i odstawi ć na kolejne 30 minut. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać rodzynki z…
Składniki:1 szklanka dorodnych, pokrojonych w kostkę truskawek1 szklanka śmietany kremówki10 dkg białej czekolady2 lub jeśli małe 4 żółtka jaj2 banany3 łyżki soku z cytrynycukier puderNaleśniki:25 dkg mąki1 szklanka mleka1 szklanka wody mineralnej gazowanej2 jajkasól do smaku Sposób przyrządzenia:Zacznijmy od przygotowania naleśników. Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać…
Składniki:30 dkg suszonych fig1,5 szklanki soku jabłkowego1 łyżka soku cytrynowegokilka "słomek" skórki cytrynowej5 łyżki prażonych płatków migdałowych Sposób przyrządzenia:Suszone figi dokładnie umyć. Obciąć szypułki. W szklanym naczyniu zalać figi sokiem jabłkowym (pomarańczowym, winogronowym itp.) dodać sok cytrynowy i skórki, odstawić do lodówki na 12 godzin. Tak przygotowane figi przełożyć do rondla, zalać sokiem w którym…