Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Jabłko po kasztelańsku

Składniki:6 dorodnych jabłek½ szklanki cukru1 szklanka wody1 cytrynacukier waniliowy do smaku Sposób przyrządzenia:Jabłka umyć, osuszyć, przekroić wzdłużnie na połowę, usunąć rdzeń i gniazda nasienne. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, ,dodać cukier, a gdy ten się rozpuści dodać jabłka i gotować do 10 minut. Jabłka wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku. Syrop zredukować, dodać sok…

Zapiekane, nadziewane śliwy

Składniki:50 dkg dużych śliw2 łyżki pestek dyni1 łyżka pestek słonecznika1,5 łyżki orzechów nerkowca, ziemnych itp3 łyżki miodu Sposób przyrządzenia:Owoce dokładnie umyć, osuszyć. Każdą ze śliw przeciąć nożem wzdłuż na dwie połowy, usunąć pestkę, łyżeczką dodatkowo pogłębić wgłębienie. Ziarna posiekać, wymieszać z miodem. Tak przygotowanym farszem napełniać wgłębienia w połówkach śliw. Zapiec przed podaniem przez 25…

Wspomnienie letniego poranka

To niezwykle proste danie może być letnią wariacją na temat twarożku na śniadanie albo wykwintnym deserem. Tak czy siak to czysta poezja smaku. Maliny przypomną nam pachnący las, złocisty miód- letnie promienie słońca.

Składniki na dwie głodne osoby lub cztery desery:
25 dag bardzo świeżego
nie odciśniętego twarogu maślankowego albo śmietankowego
50 dag mrożonych malin, jako że to tylko wspomnienie lata, latem oczywiście najlepsze będą leśne własnoręcznie zbierane maliny
200 ml świeżej śmietanki kremowej 30 proc (nie UTH tylko z buteleczki)
2 łyżki płynnego miodu pszczelego

Sposób przyrządzenia:
Rozłożyć ser na talerzyki albo do pucharków, posypać malinami, polać śmietanką i miodem.
Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Renata Rybicka

Kawa gotowana

Składniki: 2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 80ml wody 170ml mleka przyprawa do kawy i deserów Sposób przyrządzenia: Do małego garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy kawę i cukier. Dokładnie mieszamy i gotujemy. W osobnym garnku gotujemy mleko, cały czas mieszając ubijaczką. Do gotującego mleka wlewamy gotującą kawę i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy do…