Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gofry

Mój gofrowy swiat II

Gofry z curry Składniki: 24 dkg mąki 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny 4 jajka 350 ml maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki curry szczypta soli Sposób przyrządzenia: Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę, a pod koniec miksowania dodać sól i curry. Gofry z papryką…

Mój gofrowy świat I

Przyjaciółki znając moje kulinarne upodobania, od swoich znajomych, z zagranicznych wojaży dostarczały mi przepisy na gofry i dodatki do nich. To dzięki nim moje gofry mają przeróżne kształty i smaki. Dziękuję im tą drogą.
Do przyrządzenia gofrów używamy produktów świeżych, dobrego gatunku. Miksujemy długo i dokładnie, aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza, co zapewnia, że gofry będą pulchne. Stopień wypieczenia pozostawiam Waszym gustom. Z podanej ilości składników uzyskamy 6 do 10 gofrów w zależności od gofrownicy. Gofry podajemy solo, obsypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną i wszystkim, co przyjdzie nam do głowy. Propozycję na dodatki podam w ostatniej części tej gofrowej” sagii”. Nie zapominajcie o mieszaniu ciasta przed nalaniem do gofrownicy.


Gofry pychotka

 

Składniki:

  • czekolada mleczna
  • drobne owoce (jagody, maliny, jeżyny, truskawki itp.)

Bita śmietana:

  • 2 szklanki śmietany kremowej
  • 1 łyżka cukru pudru

Gofry:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • gazowanej

Pyszne gofry

Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 10 dag margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łużeczki proszku do pieczenia ok.2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Mąkę,proszek do pieczenia, żółtka i cukier wsypujemy do naczynia.Dodajemy wodę(zwykłą zimną)w takiej ilości aby ciasto było jak gęsta śmietana.Wlewamy roztopioną i wystudzoną margarynę i mieszamy.Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.Wlewamy…