Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: galaretka

Kolorowy deser z galaretek

Składniki:
4 galaretki czerwone o smaku dowolnym
4 galaretki zielone
1 kg serka homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:
2 czerwone galaretki dokładnie rozpuszczamy w 0.5 litra wrzącej wody, gdy płyn zacznie tężeć wlewamy do formy na babkę, kolejne 2 czerwone galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie (wody troszkę więcej niż 1 szklanka), gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy z połową serka homogenizowanego i połową cukru, tężejącą masę wylewamy na zastygniętą galaretkę w formie, tak samo postępujemy z zielonymi galaretkami, najpierw rozpuszczamy i wlewamy do formy 2 tężejące galaretki, 2 następne rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, tężejące miksujemy z resztą serka i cukru i wlewamy do formy. Formę wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Ewa

Lekki torcik biszkoptowy

Składniki:

  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 4jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kilograma nektarynek, brzoskwiń lub truskawek(mogą być z puszki)
  • 3 galaretki w smaku wybranego owocu
  • plus dodatkowo galaretka kwaskowata np agrestowa lub cytrynowa
  • mały jogurt w smaku wybranego owocu


Sposób przyrządzenia:

Jajka ubić z cukrem mikserem na białą puszystą masę. Powoli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, aż do całkowitego wymieszania. Wylać na blachę i piec ok 10-12 minut(do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek formy). Wyjąć, wystudzić.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, poczekać aż będą stężeją. Owoce pokroić w kawałki i ułożyć na biszkopcie, zalać galaretkami. Ciasto włożyć do lodówki aż stężeje całkowicie. Galaretkę kwaskowatą również zrobić wg przepisu na opakowaniu ale nie czekać do całkowitego stężenia, gdy będzie półpłynna, dodać do niej mały jogurt i zmiksować na gładko. Wstawić do lodówki i gdy będzie gęsta(ale nie zsiądnięta) to wylać na ciasto. Włożyć całość do lodówki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Sylwia


Tort z galaretką i owocami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 pojemniki (po 20 dag każdy) śmietany kremówki
  • 1 torebka (2 dag) żelatyny
  • 2 galaretki o różnych kolorach (np. agrestowa i pomarańczowa )
  • tłuszcz i mąka do formy
  • owoce do dekoracji

Read more →

Deserek Eweliny

Składniki : galaretki ananasybrzoskwinie z puszkibananrodzynkiorzechybita śmietana do dekoracjiświeże truskawki Sposób przyrządzenia: Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Przygotowujemy filiżanki: na dno wsypujemy rodzynki a później to już co kto chce. Może być banan w plasterkach, ananas w kostce lub brzoskwinia albo truskawki. Tak spreparowane owocki w filiżankach zalewamy galaretką i odstawiamy do…

Galareta z drobiu

Składniki:

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 1.5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 1 listek laurowy
  • sól, ostra papryka, ziarenka pieprzu czarnego
  • 2-3 białka
  • 6-8 łyżeczek żelatyny
  • 1-2 jajka na twardo
  • zielony groszek