Składniki:
- 50 dag piersi kurczaka
- 1.5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
- włoszczyzna jak do rosołu
- 1 listek laurowy
- sól, ostra papryka, ziarenka pieprzu czarnego
- 2-3 białka
- 6-8 łyżeczek żelatyny
- 1-2 jajka na twardo
- zielony groszek
Składniki: 80 dkg pieczonego schabu ½ szklanki soku pomidorowego ½ łyżeczki sosu tabasco 2 ugotowane na twardo jajka 2 łyżki konserwowego zielonego groszku 15 dkg żelatyny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka i mięso pokroić w plastry. Żelatynę zalać zimną wodą aby napęczniała. Sok pomidorowy przyprawić tabasco, solą i z umiarem pieprzem, wymieszać. W małych foremkach…
Składniki: 1 duża golonka jarzyny i warzywa 4 ząbki czosnku sól, pieprz Zaprawa peklująca Składniki: 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklującej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczka ziaren kolendry 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzania Przyrządzanie zaprawy: Wszystkie przyprawy utłuc grubo w moździerzu. Wodę zagotować i wsypać wszystkie składniki oprócz…
Składniki: 1 golonka świeża średniej wielkości (około 800 gram), 1 golonka wędzona średniej wielkości (około 700 gram), średnia cebula, liść laurowy, 10 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, Sposób przyrządzenia: Golonki dobrze wymyć, włożyć do odpowiedniej wielkości naczynia, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do miękkości dodając cebulę i…