Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: flądra

Flądra pod pierzynką

Składniki: 4 flądry (po 30 dag każda), 10 dag chudego wędzonego boczku, 7 dag masła, 7 dag tartej bułki, skórka starta z cytryny, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz. Sposób przygotowania: Flądry wypatroszyć, odciąć łby, umyć i osuszyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na połowie masła, dodać tartą bułkę i skórkę…

Roladki z flądry w sosie pietruszkowym

Składniki: 800 g filetów z flądry sok z 1 cytryny, sól, pieprz, 1 pęczek natki pietruszki, 3 szalotki, 40 g masła, 250 ml wytrawnego białego wina 400 ml śmietany Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Pietruszkę opłukać i osuszyć. Kilka małych gałązek odłożyć…

Flądra w sosie krewetkowym

Składniki: 1 kg flądry, 1 łyżki masła, 25 dag świeżych lub mrożonych krewetek bez skorupek, 1 łyżka mąki, 2 szklanki rosołu, 400 ml rosołu sól, pieprz i gałka muszkatołowa, 2 łyżki tartej bułki. Sposób przyrządzenia: Rybę oczyścić, umyć, zdjąć skórę. Krewetki umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody,, gotować 15 min. Odcedzić a następnie poddusić na…

Flądra z boczkiem

Składniki: 4 sprawione flądry, 4 łyżki soku cytrynowego, 15 dag przerośniętego boczku, 2 cebule, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka bialego pieprzu, 2 łyżki mąki, 1 sparzona cytryna. Sposób przyrządzenia: Rybę opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 10 min.…

Rolady z flądry

Składniki: • 8 małych filetów z flądry • 1 cytryna • 10 dag cebuli • 15 dag przerośniętego boczku • 1 łyżka oleju • 1 pęczek szczypiorku, • 1 pęczek natki pietruszki • 1 jajko • 3 łyżki masła • 1 szkl. gęstej śmietany • 1-2 łyżki ostrej musztardy • sól Wykonanie: Filety umyć skropić…